Khamis, 30 Januari 2014

Ujian Pemeriksaan Fizikal Eksesais Pengambilan Jawatan Sarjan (Lelaki/Wanita) 1/2014

Siapa yang dapat Surat Ujian Pemeriksaan Fizikal Eksesais Pengambilan Jawatan Sarjan (Lelaki/Wanita) 1/2014 bagi Negeri Kelantan???Mai kita bincang2 disini...

Surat yang diterima tadi dan perlu di ambil di Balai Polis Binjai, Kubang Kerian....

nak berjaya dalam temuduga ini?? Baik dapatkan Rahsia Bijak Temuduga

Ini pula syarat dan bidang tugas sebagai Pegawai Sarjan dalam SPA

KLASIFIKASI:SARJAN (LELAKI / WANITA)
KUMPULAN PERKHIDMATAN:SOKONGAN
GRED GAJI/JAWATAN:
YA 5
JADUAL GAJI:
PERINGKATGAJI MINIMUMGAJI MAKSIMUMKADAR KENAIKAN
GAJI TAHUNAN
P1
P2
P3
RM1,710.39
RM1,821.06
RM1,935.62
RM3,675.74
RM3,852.49
RM4,033.13
RM150.00
SYARAT LANTIKAN1.
Syarat permohonan bagi jawatan Sarjan adalah mengikut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 25 Tahun 2009 seperti berikut:-
(a)Terdiri dari warganegara Malaysia;
(b)Berumur tidak kurang 18 tahun pada tarikh tutup iklan;
(c)Kelayakan akademik :
i)Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
[ Gaji Permulaan P1 : RM1,710.39 ] atau
ii)Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
[ Gaji Permulaan P1 : RM1,710.39 ] atau
iii)Diploma yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan P1 : RM1,817.18 ] dan
iv)Kepujian Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
(c)Kelayakan fizikal :
Pemohon-pemohon hendaklah mempunyai ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:
i)Tinggi sekurang-kurangnya 1.63m (lelaki) dan 1.57m (wanita) tanpa bersepatu.
ii)Berat badan sekurang-kurang 50kg (lelaki) dan wanita sekurang-kurangnya 48kg.
iii)Mempunyai ukuran indeks jisim badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26.
iv)Ukuran lilitan dada biasa 81cm (normal) dan semasa menarik nafas 86cm (lelaki sahaja).
v)Lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V / 6 / 9 tanpa mengguna alat bantuan.
vi)Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat.
vii)Diakui sihat oleh pegawai perubatan kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray.
DESKRIPSI TUGAS2.Menjalankan tugas-tugas kepolisan selaras dengan fungsi di jabatan pengurusan, jabatan siasatan jenayah, jabatan keselamatan dalam negeri dan ketenteraman awam, jabatan logistik, jabatan siasatan jenayah narkotik, cawangan khas dan jabatan siasatan jenayah komersil. Antara tugas-tugas tersebut ialah mentadbir, merancang pencegahan jenayah, menyiasat, menangkap dan mendakwa, mengatur kawalan trafik, mengumpul risikan, menyediakan peralatan dan perhubungan, mengekalkan keselamatan awam di darat, laut dan udara bagi mewujudkan suasana aman dan tenteram di kalangan rakyat dan negara.

Sumber : SPA

Artikel Terkait

432 comments

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 432   Terbaru›   Baru»

salam bro...aku pun baru terima surat pg td untuk pngmblan sarjan...tp aku punya 20/02 ujian dia...ari khamis...yg thun lpas dah lulus ujian fizikal untk pngambilan kostable tp still x panggl2x lg..skunk dpt yg sarjan plak..hahaha rembat aje kalu ada rezeki dpt sarjan alhmdllah...

dapat jugak,harap ujian fizikal dia x bape ketat

Yup..cam mna dia punya ujian fizikal?? Cer terang bro

Nk gak tahu pe yg depa nk uji kita..

Yup..cam mna dia punya ujian fizikal?? Cer terang bro

Yup..cam mna dia punya ujian fizikal?? Cer terang bro

ok aku bgtau ckit yew tp x tau la ujian dia sama ke x sbb yg aku dlu kostable..first sekali check berat, tinggi dan dada...klu kat sni da kntoi blh blik jew terus...yg kedua ujian fizikal, dia check anggota bdan kita sama ada ada patah ke, calar2x ke,bengkok2x ke, cacat2x ke n sbgainya la..klu fail kat cni blh say gudbye je la...yg ketiga, ujian eksesais, lari ulang alik 10x, tekan tubi 10x, lompat katak 10x, situp 10x, dan test suara...tu jew...harap korang bersedia2x...hahahahh

abg sy pon br dpt surat smlm, mudah2an pass..dulu konstabel nya ,xlpas sbb xdpt jwb soalan die tny.n sbb ade diploma.myb sarjan ni more suitable for him,,amin.im not sure wat is dat question.die wat smua test abg paling tiptop,lari, lompat ape tah namenye tu..pumping..stamina kne ade laa..tp peliknye...yg gmok cm gajah,kering cam lemping leh lpas lak,mungkin ade rekemen org dlm agknye.xpon da rezeki...tp yg sengal,pky spek pon dtg test,mang awal2 da kne tendang..

Salam bro tanya sikit ... surat pengiktirafan jpa tu apa bro... nak kena ada ke

salam..sape2x yg da lpas bt ujian nnti share2x la kat cni yew...heheh

Biasa la 2 bro..sekarang semua nak kena ada kabel..kita yg xda nie tawqkal je la.. insyallah ada rezeli ada la

Yg mana bro?? Yg diploma ke?? Kalau lepasan IPTA xda masalah..bawa sijil diploma yg asal dan salinan..igtan salinan mna2 biar lah ada cop pengesahan walaupun depa x minta..

Hope cam 2 la bro...ambo pun kena 17.2..ada sape2 yg awal dri ambo share2 la pngalaman anda..x kira la yg lepas ke x

hi..salam..saye pun dapat jugak..dulu mase ujian navy ade ujian bertulis lepas lari2 lompat2 tu.. tapi x ingat sangat lah soalan ape..same x ye agak2..sye kene kt tampoi jb..seram lah..share lah spe2 tau..

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

haa tampoi jb.. same.. 18/2 kan??

saya pn dpt kt tampoi. 11/02.. tp mmg kena pakai baju sukan ke? sbb ms konstabel thn lps gi sana pakai baju kurung.. nnt br tukar. yg ni lain pulak

saya dah g ujian kecergasan serjan semalam, tak ada apa yang beza. Sama je macam konstabel ujian kecergasan dia.

Good luck semua.

Pakaian mcm mne ye? Pkai pkaian sukan terus atau datang pakai kemeja??

:) dpt jugak 18/2 kat tampoi nnti...sape ade sane tlong la hello2...erm..risau gak..^^

maknanya x yah surat pengiktirafan jpa tu lah yee....bawak salinan n asal diploma je kan..

Bawa salinan pengiktirafan jpa . sbb aku da pegi hari khamis tu . penting katanya . pegi jpa.gov.my . untuk dorg tgok diploma kita kena iktiraf atau x .

Pakai pakaian sukan . standby sluar pendek . bekolar . x pyh bawa pakaian formal . sbb fizikal sahaja dulu . kawad lari ulang alik . pumping smua ada . lompat bintang .

Lagi satu prepare stamina . lepas tinggi berat badan dgn dada . akan ke tapisan kedua ujian kecergasan . klu gagal tapisan pertama drg suruh balik . alhamdulillah . aku lepas . 26/2 temuduga lisan pla . hari tu juga akan diberi tarikh . smoga berjaya kawan2 . aku calon sabah .

Apa yang diorang uji??ramai lagi yang tahu nie..

Girl.. siapa yg dh ujian tu, u olls dtg pakai baju apa?

Sape dapat kompleks latihan polis anak bukit alor star kedah. ako kene 10/2.

ako dpt kt anak bukit gak... da lpas ka ujian wey?cm na?

Saya dah interview 9/2/14 dekat Alor Setar. Mula2 dia kan bagi taklimat sikit tentang sepanjang perjalanan ujian.. Perkara first selepas taklimat dia nak kita sediakan sijil2 yang perlu di bawa dan surat tawaran. Pastikan get ready sebab dekat situ dia akan check kehadiran. Dah selesai semua tu dia akan bagi satu borang untuk ujian kecergasan.. kita just perlu isi apa yang diminta.. Contoh Nama, Ic, Alamat.. yang lain tinggal kosong... jangan pandai-pandai isi bahagian tinggi dan berat walaupun kita nampak ada ruang kosong sebab bahagaian tu pegawai yang akan isi untuk ujian kita, dah selesai isi borang calon kena buka semua baju dan just pakai seluar pendek. Lepas tu beratur atau dia akan panggil sorang2 untuk check berat dan tinggi.. dekat sini siapa yang tak menepati syarat minimum akan diberi tahu untuk terus pulang. lepas tu diorang akan buat ukuran dada. Macam biasa selepas tarik nafas perlu minimum lebih 5 inci. Dah selesai itu baru seorang demi seorang akan dibuat ujian fizikal dan eksesais. Antara ujiannya, First diorang akan check fizikal termasuk tangan, jari, bahu, kepala, mata, telinga ada subang atau tak, rambut palsu, kaki dah sebagainya. Dalam borang sebelum ini kita perlu isi tentang maklumat kemalangan atau kecerderaan. dekat situ dia akan check balik dan suruh kita tandatangan supaya kalau berlaku kecederaan sepanjang ujian kita akan bertanggungjawab. Lepas tu dia akan tengok gaya berjalan dan kawad. untuk kecergasan dia akan suruh kita lari ulang alik. lompat katak, tekan tubi 5x, bangun tubi 5 kali, dan satu lagi "Birdpeace"(tak tahu nak eja). lebih kurang berdiri tegak, duduk mencangkung pastu lunjur kaki ke belakang 5x. dah tu dia akan suruk kita melunjur kaki cecah hujung jari kaki. Kalau tak layak calon macam biasa kena pulang dan kalau lepas semua tu kita akan diberi taklimat untuk Ujian lisan pula. Kemungkinan akan ada urine test untuk check sekiranya kita amnil dadah. Dalam taklimat itu dia akan beri tarikh untuk next interview. Standby balik semua salinan sijil sebab dia akan pungut untuk simpanan mereka. Dekat sini biasanya dia akan bagi tips sikit untuk interview. Good Luck

blh some one bg link tuk pengiktirafan jpa tuk diploma kita x?? aku cari x jumpa la...huhuhu

Salam sy telah menjalani ujian fizikal di kompleks sukan ank bukit,alor star..alhamdulillah sy lpas dan akn menghadiri sesi temuduga di kompleks latihan pdrm kuala perlis,perlis pd 17hb feb nih..hrap2 sume akn lpas..selamat brjaya pd yg akn menjalani ujian fizikal..tips hnya jln tegap,pndai kawad,bahu xsenget insyaallah akn lpas utk stage setrosnyer..

salam... ada sapa2 yang dapat kt kompleks latihan polis anak bukit 18/2/2014 x kt sni?

Salam. Sy dapat kat cheras, kl 17/2 ni. Tapi berbelah bagi nak pegi ke tak. Takut...

Salam..kepada sapa yang dh lepas boleh tak cerita sikit apa ujian fizikal yang dijalankan. Ada tak larian 2.4km tu?

Hadir dgn pakaian sukan.. Stanby sluar pendek... Mula2 pendaftaran.. Pastikan sijil semua lengkap.. Lepas 2 check tinggi.berat.ukuraan dada bg lelaki.. Then check anggota badan pastikan tiada kecacatan contohya tangan n kaki tidak bengkok. Tiada parut yang parah.. Jalan mesti mndada dan bergya.. Kawat mesti cantik.. Pumping. Lompat jauh.. Lari ulang alik..Pastikan stamina cukup..

larian 2.4km ada tak?

ramai tak yg pergi interview hari tu?

tak silap saya larian 2.4km hanya untk inspektor

ha kamu interviuw kat tampoi semalam kan.. mohon cerite siket macam mane interviuw kat tampoi tu.. ;)

nah bro.. http://pengiktirafan.jpa.gov.my/

Ak pn dpt ujian fzkal sarjn 20hb ny gak..thn lpas pn ak lpas fzkl tp smpai skrng xdpgl utuk lisan

Ada X yg lps ujian fizikal 11 hb 2 dkt anak bukit? Dia sruh dtg interview bila eh

aku 19.02 ni kat cheras..pernah g intervew utk konstbel,tpi x lps katenya bahu aku senget,insyallah lah bhu lps ni cube utk straight.kalo ikut pnglman ujian fzikal idaklah terlalu berat cume perlu fit (aku rse aku blum ckup fit),n mgikut pnglman aku,dlu berat aku just 45 then pgwai tu bgi pluang kena naik kan 3kg dlm 15 mnit!!pe aku buat telan air byk2 n alhamdulilah naik 3 kg!!haha tpi xde rzki kan nak bt cmne.. then sjak hri tu aku try nak naikkan brt bdn biolah cpai 48.alhamdulilah misi brjya cpai 48 utk srjan ni.so aku adalah keyakinan sket.hope kite berjaya ye.insyallah..amin
- ERMA

mohon rakan2 yang dh pergi ujian fizikal dapatlah share sikit pengalaman ujian fizikal.

Assalamualaikum...ada tak yg dah pergi ujian fizikal bg inspektor wanita..22/3 ni turn sy pulak..sy pelik sbb sy bljar takat stpm je..tp kat surat dy ni syarat kelayakan msti ijazah kn..byk kekurangan sy ni..rabun satu hal..tinggi lak 153 je..tertanya tanya mcm mana sy leh terpilih utk dtg ujian tu nnt..
-ZULAIHA-

Salam smua wah banyak juga komen yek puas cari tips mcm mn nk g interview ni..huhu hati ni nervers nk pergi..tawakal jelah...

as salam.. saya pn dpt di cheras..

wsalam zulaiha..ha setahu sylah inspektor untuk degree..kalo fizikal pule..ketinggian sepanjang pengalaman saya yang lalu memang dorang titik beratkan..tapi mne tahu rezeki zulaiha adakan..anonymous yg kat cheras tu bile anda punye tarikh? -erma

Sama la dengan admin..dapat gak panggilan insp 2 utk 18.2 nie..sarjan 17.2..sduk pikir nak gi tak voz hanya ada diploma sahaja..

salam..saya dapat panggilan utk sarjan 18.02 ni dkt PGA cheras..hope lepas la kali psl aritu dah pegi konstabel tapi mungkin xde rezeki..
btol ke ujian eksesais same mcm konstabel?

mohon share *_*

Salam...Ujian saya pada hari besok 18/02/2014 di Cheras.Good Luck kepada rakan2 yang lain.Nervous teramat ni...Thanks pada tips2 diatas.sgt2 berguna...

wah..sama la awk..esok kita jumpa.. :)

haah...tu la kita pun kena bawak seluar pendek jugak ke?then memang kena pakai lengan pendek?

macam aritu kita mmg bawak sbb nnt time dorang nk check parut2 pe mende sume tu..kena pakai seluar and baju lengan pendek..pagi tu just dtg pakai baju sukan complete la kot..

Noramalina & Miss Chowmort..besok dh lepas harap2 boleh bagi tau kami ye tentang ujian fizikal tu. Like jenis2 test yang dijalankan dan bagai2 lagi.

Saya doakan agar anda berdua dan semua berjaya...

As Salam. Saya pun dapat panggilan utk Sarjan kt PGA Cheras 18 Feb 2014 . Nervous btol . 1st time dpt panggilan ni . Sume bnd da prepare . Tp takot fizikal ni je la . Haha . Byk minum air 2 , 3 menjak ni . - Anis

Saya pun dapat ujian sarjan 20/2 ni
Di tampoi.......dlu bln 10 test konstable tk lepas paha rapat badan bongkok...hope dapat lh skrg

Klu yg ipts pulak mcm mana? Mcm nak buat surat tu tolong2

Mcm mana kwn2 test arini?

Ujian mata dia ada buat x mse ujian fizikal tu??atau asing2 wt kt hospital

kawan-kawan macam mana test hari ni..hope can share the story

admin dah lepas dah 17.2 lepas..Alhamdulillah..lepas walaupun ada sedikit kekurangan..Tips paling mudah adalah buang jauh2 perasaan MALU dan EGO anda semua..Hahahaha...

Pengalaman admin..1sy check berat badan, tinggi dan dada..xlepas kat sini blh say GOOD BYEEEE...

2nd check fizikal samada ada kecacatan yang nyata, pakai rambut or gigi palsu..Jika YA, say GOOD BYEEE

3nd test jalan biasa nak check badan cam mana..sehingga pegawai puas hati.. kawad cam biasa la...

4nd yang nie penat gila...kalau pegawai dah bosan macam2 diorang minta kita buat..Hahahaha..admin kena buat gerakan taekwondo je..dah settle..

5nd kena pumping 20x, sit up 10x dan lompat lutut di dada 7x

6nd test narkotik, admin xkena kat sini...

semua lulus...pegawai akan bagi tarikh temuduga lisan pulok..admin kena 24.2.2014 nie dah..Hope dapat membantu kalian semua....

Tahniah Along!!...yang lain bagaimana pula di PGA Cheras semalam?

Sy calon dr sbh,dah lulus temuduga n wat medical cek up...gud luck kwn2 =)

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Anonymous : Bro, Tahniah!! soalan apa yg ditanya masa temuduga? share la bro..

hai..ok sy dah lepas ujian fizikal kat PGA CHERAS hari ini..alahmdulilah..tarikh temuduga dah tahu n pada sesiapa yang dah ditemuduga bagilah tips..pada yang kena kat PGA CHERAS nanti parking kat masjig PGA tu tau.xboleh parking dalam.. utk wanita: 1st akan tanya dah kawin ke blum,pada yang dah berkahwin memang xboleh,n BM WAJIB kredit.Ha lagi 1 jgn lupe bwk surat pengiktarafan JPA.Print je kat website JPA.then g bt ujian fzikal. Berat n Tinggi.Tinggi dorang sangat2 ambil perhatian,berat boleh consider juge..then kawad!selagi x puas hati dorg akn soh kawad je.pastu lompat bintang,lompat katak,sit up,pumping(ejaan slh hehe) n kelenturan iatu tgn kena pgg ibu jari kaki dlm keadaan duduk,n lari ulang alik. dokumen jgn ada yang tertinggal ye..gud luck pada yg akan jalani ujian tuuu.. selawat byk2.. :)

Soalan senang ja xssh pn,kebanyakan soalan iq kita kena fkr sendiri...dia cuma bg situasi.then kena tau tentang polis contoh pangkat2,jbtn,tugas2 sarjan.soalan xsama,cuma jgn risau soalan xjauh dr skop yg d bg...prepare utk speaking,soalan cmpr bi n bm....

Anonymous : Thank you brother!! ada tanya pasal isu semasa tak? Isu semasa apa yg dia tanya? Help2..

Isu semasa ada ja,byk2 membaca terutama psl ekonomi...tp sllu soalan bkaitan dgn bidang kita.

kalau perempuan pulak camne? terus pakai pakaian sukan or bju kurung dulu?

pakaian pula macam mane? trus pakai pakaian sukan or baju kurung?

saya pon dapat jugak... esok kt cheras... sape2 yang dapat ujian pada ari esok. hope kite lepas la same2 k... tp sy x tahu nk pkai bju ape nine? bju sukan terus or baju kurung? alamak...

pada yang xtahu nak pakai baju ape..terus pakai t-shirt ngan sluar sukan..

Kpd kwn2 yang lain harap tlg update test masing2 untuk share dgn rakan2 yang lain. Seperti ujian yg dijalankan..untuk persedian rakan2 yang akan menjalani fizikal

Sy da lps ujian fizikl 18/2 itu ari kt PGA cheras. 10/3 ni temuduga eksesais . Mohon apa soalan dibagi . Byk sgt ke soalan ? Nebes lakkk .

apa test fizikal yg awak kena buat? boleh syer..

First , isi borang dan ade taklimat skit . . Pastu naik tgkt 3,dia srh tkr baju dan tggu turn utk timbang brt , tinggi . Mne yg tk lps trus out .tggu turn utk dia cek telinga ,tangan, badan jari , mata .selesai cek, dia akn test jalan, kawad, kawad ni bt btl2 sbb ia tgk itu yg lebih .test koman, (suara mesti kuat mcm rimau), pumping,sit up, lg tah apa nama dia srh cangkung tapak tgn ats lantai kaki melunjur ke balakang dan bgun. Lg lompat sejauh yg boleh . Ddk melunjurkn kaki dan pegang hujung ibu jari kira smpi 10x . Selesai . Mcm senang je ujian fizikal polis . Ujian fizikal dbkl mengalahkn polis . الْحَمْدُ لِلَّهِ lps yg polis .

alhamdullah da lulus ujian fizikal sarjan 20/02 di PGA pangkalan chepa..ujian dia sgt2x mencabar..dlm 200 lbh org dtg hnya 30 lbh je yg lulus..bdn perlu fit and n jgn malu2x kucing plak..slagi pegawai x puas hati korang perlu bt bersungguh yew..ujian dia mmg sama mcm test kostable punya tp lbh detail lg mcm kawat kaki, ramai yg fail dlm ni...n satu ag klu dia x puas hati dia akan suh kita mnyanyi..sy kna nyanyi lagu negaraku dan lagu negeri kita...hahaha kelalakar btull..walaupe pun sy dtmuduga pd 11/03 nie..mohon share tips2x skit....

Alhamdulillah..bagaimana yang lain?

untuk yang perempuan, yang dah lepas tu, share2 lah sikit, sy kena 24/2 ni di ipd shah alam..mohon share sket experience korg plss :)

Yup, tolonglah share especially yg ppuan dari segi bentuk ujian yang dijalankan. Moga2 Allah membalas jasa baik anda.

salam..untuk perempuan ye..datang pakai t-shirt je trus,dtg2 akan jalankan dokumntasi..jgn lupe bwk smua dokumen,pada yg ipts,bwk pengiktrafan jpa,ada kat website jpa.pada yg dah kahwin,lupekan niat utk pergi n utk bm x kredit pon sama,kemudian ujian phsical akn bermula.timbang berat n tinggi.tinggi kalo seinci x ckup pun mmg xdapat,tpi kalo dah rezeki tibe2 dpt alahmdulilah,berat mereka boleh tolak ansur lagi,lepas tu bermula ujian yg berkaitan dgn tenaga2 ni hehe..tangan bengkok agak sukar sikit..kawad,selagi dorg x puas hati kawad jelah (berlatih kat umah lebih baik)lompat bintang,lari ulang alik,pumping,sit up,lompat katak (mcm lompat jauh) n dduk tgn pgg jari kaki.then insyallah bile dah lepas dukumentasi bawak pen HITAM ye..penting. akan bermula sekali lagi untuk tarikh interview,sy 09.3.13..insyallah saya akan kongsikan ape yang dorang tanya,pe salahnyakan,kalo xde rezeki kite at least kite tolong org lain ye x,dapatlah kwn2 beware soalan2 yg mungkin akan ditanya. selamat berjaya anoymous2 sekalian..

wslm, thanks for the info, kita kena pakai seluar pendek jgk ke? soalan dia tny berkaitan dgn isu semasa ke psl pdrm jgk? sorry byk tny..

Salam, Kawan-kawan yg perempuan..boleh tak cerita sikit tentang pumping. Kena buat cara macam mana ya..adakah cara lelaki or cara perempuan (lutut). Dan berapa kali ya?

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Berapa kali kena pumping pon tak tentu. ikot suka diorang ja. sy kena 6 kali ja hari tue..

Polis tue suruh buat pumping perempuan..tapi ikot keselesaan masing2. sbb ada ja perempuan yang lg ok pumping lelaki kan.. Polis tue tak ksah pon.

Thanks Ija..nak tanya sikit lagi. Masa buat pumping dan situp ada ke tilam nipis disediakan?

mule2 kite pkai suor pjg..then mse nak start ujian fizikal tu baru dia suruh tuka selua pendek..jgn risau lelaki xde :) .semua polis wanita yang uruskan.. soalan tu xpasti lagi..sebab saya belum lepas temuduga tu lagi.. tetapi mengikut tips2 yang sy dah survey berkaitan isu semasa dan kepolisian..sy pon tgh menggu kalo2 ada diantara kwn2 kite yg dah ditemuduga mengenai tips2nye juga..xpe..lbih byk bertnya lebih byak ilmu kite dpt .. :)

takda tilam atau lapik apa2 pon..buat atas lantai ja.. masa sit up kalau tak bole naik polis tue tlong pgangkan kaki..haha..

Samo macam ambo lah...kene study byk lah..klau ada rezki insha allah dapat..

yeahh...da lpas fizikal semalam.....9/3 nie lisan plak..dkat ipd kota bharu....

Ade sesapa tahu x kt sni psal pbgambilan sarjan syaratnya msti bujang/janda? Ada nyatakan dlm syarat2 lantikan dlam SPA atau PDRM tak? Tq

Thanks Ija. Setahu saya mesti bujanglah bg yg perempuan. kawan2 yang lain kalau nak syer ujian fizikal silalah. Supaya dpt membantu rakan2 yang akan menyusul tidak lama lagi. :-)

Owh ye ke? Sbb pg td mmg agak ramai la yg kne balik awal...sbb status,walhal xdsebutkan dlm syarat

Ujian mata dia buat mcm mana ye

Yang ujian mata dia check mcm mana??

syarat wanita untuk tentera or polis mmang xleh berkahwin.sbb bimbang bile masuk latihan mengandung itu memang syaratnya tpi dorg x nyatakan dlm surat kite tu kan..mungkin dorg ingt kite familiar n tahu kot dgn syarat2nye tu tpi kesian lah pd sape2 yg g then kena balik ingatkan leh.kalo janda boleh tapi dengan syarat2 n kena bwk surat cerai sbb sy ada tengok situasi tu.

alhamdulilah..tahniah :) siap sedia utk interview ya..

hai semua sy fizikal test esok dkt IPK Shah Alam... Kawan2.. doakan kejayaan sy..saya hanya mampu bersedia, usaha tawakal dan redha. Amin.

Good Luck semua. Nanti bolehlah syerkan pengalaman anda selepas ujian fizikal

ak kene check dgn koperal skema. .kena lari ulang alik 3x, pumping 20x, situp 20x, lompat smbil duduk. .nsib baek lepas. .fuhhhhh!

http://pengiktirafan.jpa.gov.my/

Salam semua...masa ujian fizikal ada cek gigi tak?

admin Along, mcm mana dgn interview?? da lpas smlm kan..share2x la ckit mcm ner...heheheh

yup dia check smua...mata,telinga, rambut ,gigi n anggota bdan.

CIk NUR , mase sy ujian ari tu dia x tanya pun rabun ke x..just dia check mata kita juling ke x..mata kna gerak ikut tangn pegawai tu....tu jew,..x detail sgt pun..

Tapi tak semua org dia cek gigi kan?

Tapi tak semua org dia cek gigi kan?

Ada sapa-sapa dah lepas interview? Apa soalan yang ditanya dan siapakah antaranya board interview tersebut. Harap boleh syer sedikit.

Ujian fizikal ada panel ke? Setahu saya panel2 cuma ada masa interview saja. Kawan2 sila update..tentang pegawai yang jaga masa ujian fizikal

Cobain - utk intake inspektor kt PSP Ipoh siapa dpt??utk lelaki n wanita

salam.... di sini ada sapa2 yg dh lpas ujian lisan x?

tahniah bro....keputusan diorang bagi lepas temuduga ker?

Cobain -aku dpt fizikal pd 24hb 3 ni kt Psp no.5 ipoh utk intake insp,anyone dpt x?nk mintak tips

saya 10/3 ni di IPK Sel. Any tips kawan2..

Alhamdulillah . esok p medical pula . gudluck kwn2 !

Sarjan or inspektor? Siapa panel interview dan dimana. Harap boleh syer sikit

Sarjan or inspektor? Siapa panel interview dan dimana. Harap boleh syer sikit

Semua dari PULAPOL terus..huhuhu

Along result macam mana?

salam,oh after interview kalo dah dapat trus soh bt medical ke?

Hi kawan2 berapa bilangan calon yang diambil utk lantikan sarjan nie??

LANTIKAN SARJAN BILA MASUK??

zulaiha..kite same..saya pun dapat tawaran untuk ujian fizikal bagi jawatan inspektor tp 11/3 ni.mggu depan..kelulusan pun takat stpm je. memang pelik sgtla kan..padehal dalam surat dia tulis kelulusan yang nak ijazah.pun perasaan yang sama, tertanya-tanya..pehtu ambik keputusan call bukit aman terus sebab takut nanti datang2 tak kene dgn kelulusan terus kene halau balik.dahla jauhkan.bile call bukit aman je, orang situ cakap abaikan je surat tu kalau tak de kelayakan. rasa putus asa n sedih bile die cakap macam tu sebab berharap dapat keje polis ni. lepas tu call ayah cite dgn ayah pasal hal tu. surat nak buang da masa tu. ayah cakap bia die tnye kawan die dulu. bile die tnye kawan die, kawan die cakap pegi je ujian tu. sebab mungkin bukan untuk jawatan inspektor tapi die bagi jawatan lain.now lege sikit n get ready nak pegi ujian tu :) btw kawan ayah saya tu pegawai polis so tu yang lege..sekadar perkongsian. now nak thu sama ada dari rumah kene pakai baju sukan atau tukar kat sana? ade sape bole bantu?

Kabel kne cekang..dpt mmbntu mse inteview nti

awk dapat tawaran tu sebab awk mohon. lebih baik jgn pergi, nanti sia2 kecik hati di halau pegawai2 polis tu. sy pernah alami keadaan mcm ni. fizikal sarjan tp cancicate SPM. kol 7.30 kumpul, blm ada kol 8 da balik.
lebih baik ikut apa dia minta. nanti dia nk tgk TRANSKRIP IJAZAH & IJAZAH yang original bukan fotocopy.

macam mana kawan-kawan yg dh pegi IPK Selangor test fizikal inspektor? Harap boleh syer sikit ujian fizikal tu. Saya 10/3 ni.

surat pengiktirafan tuh cmna ?? i dh cri kt jpa.gov tp cnfuse la.. tk tau yg mn ?? boleh tlong tak ??

10/3 nie i ad tmuduga inspektor kt alor setar. so i lepasan stpm ja. tp i dpt surat, boleh pegi ke ?? thn surat pengiktirafan tuh cmna ?? i tk faham la.. stpm pun kena amek surat tuh ke.. ??

Temuduga or ujian fizikal?

oppss sorry. ujian fizikal eksesais..

Tahniah bro. Soalan ape yg ditanye. Bole dah lpas temuduga lisan n lulus kompem akan dpggil ke? Kalau akan brape lame akan dpt surat?

mohon pencerahan ujian lisan ape yg akan ditanya..korng yg dh g ujian lisan dye tnye pe jek??
ace citer...

Kawan2 yg dpt intake inspektor boleh join group calon insp. Lelaki dan wanita 2014,try check kt fb..

Assalammualaikum semua..sy pon dpt panggilan untuk ujian fizikal bg jawatan inspektor polis di IPK selangor 11hb 3 ni..nk tanya pada yg da lepas..ujian utk penglihatan dibuat semasa ujian fizikal atau diuji berasingan semasa medical chek up nnt? N if sy pakai kontek lens agak2 kntoi x? N betul ke if da berkahwin x layak untuk jawatan inspektor ni coz kawan sy pnh lepas wlupon die da brkahwin..n if x layak utk org yg berkahwin, boleh ke kite tipu bgtaw kite bujang?.mtk syer pengalaman yer kwn2 budiman...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

wsalam. cik supra ttg ujian penglihatan sy x brape pasti tgok pada jurulatih.. masa saya xde..tapi kalo pasal status berkahwin bagi perempuan memang wanita yang berkahwin tidak dibenarkan sama sekali.mgkin kwn cik tu dah tertulis rezeki dia.kalo nak tipu tu sy xbrape pastilah.

Bro, ko pergi yg dekat anak bukit tue ker? Khamis nie 13/03/14 aku kena g Anak bukit kedah utk fizikal test inspektor. Masih dilema nak g ke tak sebab jauh laa. ujian 2.4km mmg takde ker??

nak tanye,klu dah lepas interview,pemeriksaan kesihatan nnti kemaluan diaorg cek ke???

Mudah-mudahan kite semua lepas, kawan2 In Sya Allah..

hai..mcm mne interview?dari pengalaman sy mggu lps..ada 3 juri dari lain2 negeri.. utk sarjan speaking ada ye..tpi x pastilah kalo yg lain bernasib baik..soalan ttg diri kite then tnya mcm rukun negara n pandangan kite psal isu2 semasa. result akan diberitahu selepas 20 minit after interview. mgkin akn lewat atau lebih cepat.jaga protokol ye. gud luck :)

hai, nak tanya. kalau kita dapat ujian fizikal untuk inspektor, tapi kita ni lepasan Spm je. Agak2 perlu tak kita pergi ujian tu ye?
mohon penjelasan dr yg brpengalaman.

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Stpm pegi insp ? x pyh pegi la . dorg nk degree . ada kes mcm cik . dorg suruh balik

Nak tnya,klu medical check up sy ujian utk kadar nadi sy tinggi...mcm mn ea?huhu tp pemeriksaan semua ok,cuma kadar nadi je keputusan xnormal msh ada peluang x?sedih la...

nazirah,hari tu masa interview da sorg tu dapat inspektor tapi diploma,die tpun bukit aman tapi bukit aman kata jangan pergi sebab kelulusan tu untuk degree..

awk tanya x doktor tu nape nadi awk tinggi?tinggi ke laju? pasal peluang tu saya pon xpasti..insyallah da rzki..

Sy xtnya,xprsn pulak doktor tanda degupan jantung n nadi luar biasa sbb kadar nadi sy 109 seminit...normal 60-90.tp doktor komen calon sesuai,sy tkt kptsn 2 mempengarui kptsn medical sy...

yup btol kalo normal kadar nadi begtiu..ooooo kalo komen calon sesuai tu alhamdulilah..jangan doktor ckp x sesuai tu agak sukarlah..test hiv n dadah lama x awk dpt?sini negeri sembilan 3 minggu..

Test hiv area sbh sebulan paling awl 3 minggu,tp jgn tunggu lama 2 minggu kol hosp tnya klu kptsn hiv n dadah dah kuar or blm.kdg2 kptsn dah dpt awl cuma dieorg x inform so tpksa tunggu lama...try la kol.

ohhh ye keee...tq2..sy akan update.. tq :) hope sama2 berjaya..

nak tanya untuk interview lisan bagi jawatan inspektor.. bila dorang akan panggil ek?

agak2 kalau dah lepas medical checkup ni dorang akan panggil tak?dengar kate ade yg pena medical checkup then cop 10 jari pun tak dapat.berapa bnyk pengambilan utk tahun ni kadet sarjan ye?

Btl..kes mcm aku sblm ni..thn 2012..dh cop 10 jari..dh medical check up semua complete xde masalah ape2..rekod samab pun bersih..tp still x pggil smpi skrg..sedih..huhu..xpe..in shaa Allah rezeki korg semua ade tu nnt

Dah kol dieorg ke?tnya status...sbb kdg2 bkn xdpt tp borang medical xsmpi kot.

btol2 mcm kwn aku,dorg dah buat medical smua,tapi x panggil2 then dia tepun bukit aman..bukit aman kata nama dia dalam simpanan.. ramai aku dgr dah bt mediacal chehckup kali ke 2 tpi x pnggil2..mgikut ape yg difahamkan dorg mik overload..so da nma dlm senarai menunggu..utk sarjan difahamkan yg minx jawatan ni sebanyak 17000..yg nak pakai berape tu x pasti..

kuota sarjan untuk tahun 2014 cuma 600 orang saja diambil.... permohonan sebanyak 17000.... doa banyak2,mudah-mudahan dapat dilantik untuk mengikuti latihan...

Kuota untuk Inspektor lelaki dan perempuan berapa ya tahun ni?

600 org 2,cmpr kuota llki n wanita ke?

huyooooo..600 je..insyallah kalo da rzki kite adalah kan..

Ya.... kuota sarjan 600 tu tmasuk laku n pompuan...

boleh sy tye...awk mohon bile??biase pengambilan setahun berapa kali??

nak tye...biase pengambilan setahun berap kali???yg pggilan ni awk mohon bile ye?

salam.. nk tanye, ade tak sesape yang dh dapat panggilan untuk temuduge lisan bg jawatan inspektor?

wsalam..adik saya lepas fizikal..katanya lagi 2 bulan kan..dia pon xdapat lagi surat tu.. insyallah akan menyusul tu..mungkin nak lepaskan pengambilan sarjan dulu..yg lepas sarjan pon tgh tunggu surat utk masuk traning..

siapa yang tahu kemasukan sarjan untuk traning bila..?ada dengar bulan 6 lah,7lah lepas rayalah..banyak versi le..

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Xtw laa ble yee??

Sy dh lepas smue itview ,dh buat mdical chckup,dh post ke bukit aman,ble ye pnggilan twaran msuk pulapol?? Ad sape2 taw x

masa interview hari tu pegawai tu cakap kemungkinan besar 4/5 masuk pulapol..tunggu call untuk waran dalam bulan 4..

oooo..tq shaharuddin..so bulan 4 ni smua hati berdebar2 lah ye..pastikan nset sntiasa ditangan okey kwn2..sape2 yg dah dapat call or surat inform kat sini tau..

3april aritu kpl hamzalina ade call aku, tanye pasal tonsil, sbb doktor ulas aku ade tonsil bsr sket. korang rase aku lepas ke tak ek? risau btol la.

skrang tngah berdebar nk dpat panggilan sarjan nie...rsanya bulan nie kn kawan2..????

doktor ulas x sesuai tok mnjalani latihan tu?

brdebar gile2..1st time kan rekrut utk kadet sarjan wanita..so pemilihan mgkin ketat sket..utk kadet sarjan lelaki sblm ni pernah bt..insyallah bulan ni..

DR tulis, beliau dalam keadaan sihat kecuali pembesaran tonsil. tu je..cuak btol la

oooo insyallah xde ape2..jnji dktr tulis sihat..jgn tulis x sesuai sudah le.. doa byk2..nanti pe2 news update kat sini..

Spe dah dpt surat waran..? Sarjan lelaki

raseny blom lagi kot..ppuan yg hbis awal interview pon blom lgi dpt surat..

Ble thu result untk sarjn wanita ni??pnantian tu satu pnyeksaan,,,

Spe dpt surat inform le sini..tnggu j konstabel nk abes training dah.bulan 6,

Dan juga mana2 calon inspektor yang dah dapat panggilan interview sila maklumkan kat sini juga ya.

Panggilan Interview untuk inspektor Bila?

Xde sumber yg sahih bile dpt surat..sy pon tgh trseksa ni.. haha..

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Boleh bdoa bnyk2 tp klo dieowg nk amik skit je pgambilan sume tu bleh jd isu so insyaallah klo ade rEki ade..

bila la diorang nak panggil kadet sarjan nie...da penat aku tnggu....berdebar pn ada...

Same la nk kol unit pgambilan xbrni

td sy da cll unit pengambilan...diorang akan start panggil lpas ari raya sebab ada kadet yg blm kluar lg d pulapol...tq

Nak tanya kalau kita da isi spa,brapa lma nak kena tunggu jawapan ?

Tq..lega sket.at least lps raya pon ok..sempat brhari raya ngn fmily ye x..rya pon x lma lgi hjung bln 7..minx2 kalo insyallah dpt bialah dpt suratnya awl..sng tok org yg dh bkerje nak budget bile brhnti..anyway tqvm 4 ur information :)

Wow..lagi bsr jumlah dia nak amik lagi bsr chance kite nak dpt haha.. insyallah..ok lah kalo lps raya kan..raya pon buln 7 akhir..nak dkt sgt dah..at least x bt buln pose xdalh alasan nk skip pose ye x.. hehe

tq.. segala infomation tlg update kat sni la ye.. sy baru je pos result medical cek up pg td..

sape yg da pos mdical chckup smua....brang korang akn di review oleh pegawai kt bukt aman...masa review 2 la pluang korang dpat kew x...diorang nk yang terbaik dr yang trbaik...bg yang intrview pada 9/3/2014...semua da direview...dan diorang da ada result....hanya 7 orang kadet yang akan ditugaskan di bukit aman...selebihnya akn diagihkan seluruh malaysia....

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 432   Terbaru›   Baru»


EmoticonEmoticon